Liternatura: com escriure la natura que no ets tu

 • 15h
 • PD  PRESENCIAL DUAL 
 • novetat
 •      Gabi Martínez /
 •    Aquest curs s'imparteix en: Català
 •    Els exercicis es poden lliurar en: Català o Castellà

Preu curs :

Si hi participes a l'aula
284,15 €

((El preu curs inclou la quota de soci de l'Ateneu Barcelonés corresponent a la durada del curs))

Si participes en línia
251,50 €

(Aquesta modalitat d'inscripció no requereix ser soci de l'Ateneu Barcelonès)

 Consulta els descomptes i les formes de pagament disponibles (aquí >>)

LITERNATURA, amb Gabi Martínez

Liternatura és una introducció a la literatura de natura, també coneguda com a nature writing.

Amb aquesta formació, tractem d'assenyalar algunes lectures fonamentals per entendre les possibilitats d'aquest gènere i presentar tècniques d'escriptura per abordar des d'arbres a animals passant per elements com l'aire, l'aigua o la terra. A més d'oferir context històric que ajudarà a observar l'evolució de la liternatura des de Walden de Henry David Thoreau fins als nostres dies, aquest curs et permetrà escoltar en primera persona l'experiència d'alguns grans narradors de liternatura estatals.

L'escriptor Gabi Martínez, impulsor del concepte Liternatura, impartirà les sessions inicial i final del curs en què presentarà llibres essencials per fer un recorregut des dels orígens d'aquesta literatura amb Walden, passant per autors com Aldo Leopold, John Muir, Rachel Carson, Barry López; i, més recents, Wendell Berry o el seu deixeble Paul Kingsnorth.

A continuació, abordarem la Liternatura a Espanya. De la generació del 27 al boom de la Liternatura. Una repassada per les persones i els moments decisius per l'assimilació del gènere a Espanya. A partir d'aquí, analitzarem estratègies i formes d'escriure sobre la natura: Estant (Llibres escrits després de viure llargs períodes a llocs concrets. Ex: Una temporada en Tinker Creek, Annie Dillard); Protagonistes no humans (Llibres on la natura esdevé personatge principal. Ex: Naturaleza virgen, de Robert Macfarlane); Experiència extrema (Narracions que reflecteixen vivències al límit on es posa a prova la capacitat per sobreviure dels protagonistes. Ex: Indian Creek, Pete Fromm).

Submergeix-te en el món del nature writing, de la liternatura i l’escriptura de la natura que no ets tu.

Impartiran una sessió temàtica del curs:

Antonio Sandoval
Escriure l’aire

Antonio Sandoval, autor de ¿Para qué sirven las aves?, explicarà com s’ha format com a escriptor i ornitòleg, presentant les seves tècniques i lectures per escriure sobre ocells.

* Sessió impartida en castellà

Vanesa Freixa
Escriure el camp

Vanesa Freixa, autora de Ruralisme, explicarà per què va decidir tornar al camp, instal.lar-se a una borda amb un petit ramat i escriure sobre la seva experiència després d’estudiar Belles Arts. Presentant les seves tècniques literàries i lectures per escriure sobre la vida al camp.

jordi Ballart
Escriure el mar

Jordi Ballart, autor de Línia de flotació, explicarà la seva relació amb l’aigua a partir de la dèria de nedar, i com això va derivar en liternatura. Presentant les seves tècniques literàries i lectures per escriure sobre l’aigua.

Santiago Beruete
Escriure la terra

Santiago Beruete, autor de llibres com Jardinosofía o Un trozo de tierra, explicarà el seu camí entre la docència, la filosofia i la jardineria fins esdevenir un autor referencial en llibres sobre jardins, i sobre la nostra relació amb la terra. Presentant les seves tècniques literàries i lectures per escriure sobre la terra.

* Sessió impartida en castellà

Grups de curs de l'edició actual

 

Gabi Martínez

Grup A3
PRESENCIAL DUAL
Dimarts 18:00-21:00 h
Data d'inici: 09/04/2024

Edicions d'aquest curs

 • abril-maig
Dia 1
L’escriptor Gabi Martínez, impulsor del concepte liternatura, presentarà llibres essencials per fer un recorregut des dels orígens d’aquesta literatura amb Walden, passant per autors com Aldo Leopold, John Muir, Rachel Carson, Barry López; i, més recents, Wendell Berry o el seu deixeble Paul Kingsnorth.

A continuació, tocarà la Liternatura a Espanya. De la generació del 27 al boom de la Liternatura. Una repassada per les persones i els moments decisius per l’assimilació del gènere a Espanya. A partir d’aquí analitzarem estratègies i formes d’escriure sobre la natura:
 • Estant
  Llibres escrits després de viure llargs períodes a llocs concrets. Ex: Una temporada en Tinker Creek, Annie Dillard.

 • Protagonistes no humans
  Llibres on la natura esdevé personatge principal. Ex: Naturaleza virgen, de Robert Macfarlane.

 • Experiència extrema
  Narracions que reflecteixen vivències al límit on es posa a prova la capacitat per sobreviure dels protagonistes. Ex: Indian Creek, Pete Fromm.

Dia 2
Antonio Sandoval, autor de ¿Para qué sirven las aves?, explicarà com s’ha format com a escriptor i ornitòleg i presentarà les seves tècniques i lectures per escriure sobre ocells.


Dia 3
Jordi Ballart, autor de Línia de flotació, relatarà la seva relació amb l’aigua a partir de la dèria de nedar i com això va derivar en liternatura. Presentarà les seves tècniques literàries i lectures per escriure sobre l’aigua.


Dia 4
Vanesa Freixa, autora de Ruralisme, narrarà per què va decidir tornar al camp, instal·lar-se a una borda amb un petit ramat i escriure sobre la seva experiència després d’estudiar Belles Arts. Presentarà les seves tècniques literàries i lectures per escriure sobre la vida al camp.


Dia 5
Santiago Beruete, autor de llibres com Jardinosofía o Un trozo de tierra, descriurà el seu camí entre la docència, la filosofia i la jardineria fins esdevenir un autor referencial en llibres sobre jardins, i sobre la nostra relació amb la terra. Presentarà les seves tècniques literàries i lectures per escriure sobre la terra.


Dia 6
Gabi Martínez tancarà el cicle i parlarà sobre llibres que el van guiar a l’hora d’escriure les seves pròpies obres seguint les passes de l’avantguarda.
 • Pastors
  Arriba a Un cambio de verdad a través de dos llibres escrits per pastors professionals, com La vida del pastor, de James Rebanks, i Heida, d’Steinunn Sigurdardóttir.

 • Electrons
  Com escriure d’allò intangible però existent, de l’atmosfera: de Bruce Chatwin a Benjamín Labatut.

 • Animals
  Quan els animals són el centre de la història, inspiradors del projecte Animals invisibles. Ex: H, de halcón, de Helen Macdonald.

La darrera part consistirà a què el Gabi Martínez ens expliqui com es forja un autor de liternatura i ens en detallarà la seva pròpia evolució: començant pel seu llibre sobre la Gran Barrera de Coral australiana fins a Delta. També projectarà un minidocumental de 12 minuts filmat al Putumayo colombià mentre seguia la pista del jaguar.
Es tracta d’assenyalar algunes lectures fonamentals per entendre les possibilitats d’aquest gènere i presentar tècniques d’escriptura per abordar des d’arbres a animals passant per elements com l’aire, l’aigua o la terra.

Oferir context històric que ajudarà a observar l’evolució de la liternatura des de Walden de Henry David Thoreau fins als nostres dies, aquest curs permetrà escoltar en primera persona l’experiència d’alguns grans narradors de liternatura estatals.
● Walden, Henry David Thoreau, errata naturae
● El fuego del fin del mundo, Wendell Berry, errata naturae
● Un año en Sand County, Aldo Leopold, errata naturae
● Escritos sobre naturaleza, John Muir, Capitán Swing
● Primavera silenciosa, Rachel Carson, Crítica
● Sueños árticos, Barry López; Capitán Swing
● El fuego del fin del mundo, Wendell Berry, errata naturae
● Confesiones de un ecologista en rehabilitación, Paul Kingsnorth, errata naturae
● ¿Para qué sirven las aves?, Antonio Sandoval, Tundra
● Ecoanimal, Marta Tafalla, Plaza y Valdés
● Un año en los bosques, Sue Hubbell, errata naturae
● Una temporada en Tinker Creek, Annie Dillard, errata naturae
● Naturaleza virgen, de Robert Macfarlane, Alba
● Línia de flotació, Jordi Ballart, Cronos
● El río, Wade davis, Pre-textos
● A l‘horitzó, Hernán Díaz, Edicons del Periscopi
● Indian Creek, Pete Fromm, errata naturae
● Palomar, Italo Calvino, Cátedra
● Ruralisme, Vanesa Freixa, Ara
● La vida simple, Sylvain Tesson, Alfaguara
● La vida del pastor, James Rebanks, Debate
● Heida, Steinunn Sigurdardóttir, Capitán Swing
● H, de halcón, Helen Macdonald, Ático de los Libros
● Leviatán, Philip Hoare, Ático de los Libros
● Ser animal, Charles Foster, Capitán Swing
● El sonido de un caracol salvaje al comer, Elisabeth Tova
● Birdgirl, Mya-Rose Craig, errata naturae
● El hombre corzo, Geoffroy Delorme, errata naturae
● El evangelio de las anguilas, Patrik Svensson, Libros del Asteroide
● Un verdor terrible, Benjamín Labatut, Anagrama
● Verdolatría, Santiago Beruete, Turner
● Un trozo de tierra, Santiago Beruete, Turner
● En la Barrera, Gabi Martínez, Altaïr
● Animales invisibles, Gabi Martínez, Nórdica
● Un cambio de verdad, Gabi Martínez, Seix Barral
● Delta, Gabi Martínez, Seix Barral
Els camps marcats amb asterisc (*) són obligatoris

Important

 • Aquest servei NO et compromet a matricular-te a cap curs.
 • Aquest servei NO implica cap tipus de reserva de plaça per a cap curs.
 • L'única finalitat d'aquest servei és que quan s'obri el període de matriculació per al curs que hagis triat, t'enviarem un correu electrònic com a recordatori.
Els camps marcats amb asterisc (*) són obligatoris
*escriu aquí tots els dubtes que tinguis sobre aquest curs