L'ofici d'editar

 • 90h
 • Presencial
 •      Valeria Bergalli /
 •    Aquest curs s'imparteix en: Català
 •    Les intervencions a classe es poden fer indistintament en Català o Castellà
1335 el preu curs inclou la quota de soci de l'Ateneu Barcelonés corresponent a la durada del curs

 consulta els descomptes i les formes de pagament disponibles (aquí >>)

Grups de curs de l'edició actual

 

Valeria Bergalli

grup A1
Dimecres 19:00-22:00 h
Data d'inici: 23/10/2019
places disponibles

Edicions d'aquest curs

 • octubre-juny

1ª PART: UNA EDITORIAL ÉS UN DISCURS

A. què és una editorial?:
Una editorial per què? Per comunicar què?
Com es defineix aquest discurs?
Com es crea una editorial?
Què cal? La llengua: català, castellà, totes dues? La tipografia? La gràfica? Els textos? Les il•lustracions? El disseny? El discurs?
Què volem comunicar? Per què?
Qui som?
Per què fem les coses?
Per què publiquem llibres?

B. un llibre és una cadena d’entusiasme:
Qui forma aquesta cadena? Escriptor, il•lustrador, editora, correctora, dissenyador, redactor, premsa, Marketing, impremta, comercials, distribuïdor, llibreter, periodistes, xarxes socials...
El paper de cadascú en la cadena...

C. l’objecte llibre:
Què és?
Com?
Format? Gramatge? Caixa?
...
 

2ª PART: ELS CONTINGUTS, L’ÀNIMA I LA SEVA GESTIÓ


A. i al principi de tot hi ha la idea (a vegades el text):


El recorregut que fa el text dins la cadena de transmissió editorial: des del manuscrit fins al llibre imprès i disposat a les lleixes o a les taules d’una llibreria, centre comercial, gran superfície, altres canals... A vegades el punt de partida no és el text: és una idea, una il•lustració... Tipus de llibres, tipus de recorreguts...

El paper de l’editora dins la cadena: l’editora com a ànima, com a gestora i compartidora de continguts i continents. Criteri, força, intuïció, entrega, dedicació total, vida al servei de la indústria editorial, en guàrdia 24 hores, generació constant d’idees. Veig llibres a tot arreu. Entrega total al servei de fer els llibres més preciosos que es pugui.
La qualitat és tot allò que no enganya: trobar per a cada text la seva manera de fer-lo arribar en format llibre. Trobar per a cada llibre i cada discurs la seva qualitat.


B. La cuina:
La creació d’un discurs, d’un catàleg editorial: la tria i organització de textos, llibres que mostrin els gustos i allò que l’editora vol comunicar. L’escriptura d’una editora és el seu catàleg.

La relació amb els lectors professionals i els redactors dins l’editorial. Un cercle d’assessors, persones de confiança, gent que cregui en el discurs i el recolzi.

Anàlisi d’un informe de lectura.
Les relacions internacionals: les fires, les trobades petit comitè, els viatges per descobrir textos perduts per camins no habituals... La relació amb una scout i amb les editorials estrangeres. Altres camins d’informació: internet, xarxes socials, amics, llibreters independents del món, qualsevol lloc...

Els drets d’autor: la relació amb les agents literàries i la gestió de compra de drets. Autors sense agent que representem al món. Altres camins.

La programació: el secret d’una programació que representi allò que l’editorial vol comunicar. Una programació equilibrada d’acord amb les característiques de l’editorial i allò que passa al món, al mercat i al sector.

C. Els plats:

El text i com treballar-lo. Llegir, sentir, notar i marcar. Més enllà de les tècniques per potenciar les qualitats d’un text o per crear-lo, cal desenvolupar una artesania, una música, una orella, una veu, un to. La tasca de l’editing al servei del text, de l’escriptora, de la idea.

L’editorial d’editora única. Les editorials de grans grups amb comitès editorials que funcionen com nuclis de decisió i de creació de noves estratègies. Punts entremig. Altres opcions. Com es fa? Qui ho fa?

 

3ª PART: PUBLISHING, COMUNICACIÓ I MARKETING O NO MARKETING

A. Decisions clau:

La imatge d’una editorial: catàleg, revistes, web o no web, xarxes, cadascun dels llibres. El discurs. No fer algun dels camins habituals que fan la majoria també és discurs. No tenir web, per exemple. Per què? Es pot plantejar?
L’aspecte gràfic del llibre: el disseny de les pàgines, les guardes, les solapes, el tipus de paper, les portades...

El responsable de premsa, el responsables de marketing com a noves persones de la cadena d’entusiasme. O l’editora orquestra que ho fa tot. O les situacions diverses.
La premsa: la comunicació d’un llibre i d’un autor. Comunicar per un llibre concret o per l’obra. Polítiques d’autor al llarg del temps. La relació amb la premsa.

Com es fa el llibre físicament: producció, impremta i paper. Possible anada a una entrada a màquines.
La importància de la distribució.


B. Fem-ho nosaltres / pràctiques:
Desenvolupament gràfic d’un disseny integral de portada individual o de la gràfica d’una editorial.
Redacció de textos de contres, portades, solapes, colofons... i la creació de textos informatius: notes de premsa, textos de xarxes... instruments per la comercialització del llibre.
Comitè editorial, de premsa i / o de marketing com a nucli de decisió de les estratègies de comunicació que el llibre necessita.
...


RESUM FINAL DEL CURS:
EL DECÀLEG DE L’EDITORA
 

 • Estimar els llibres
 • Entendre com es fan
 • Introducció al món editorial
 • Saber llegir, saber escollir, saber dir sí i no
 • Saber crear i gestionar un catàleg editorial, un discurs
 • Aprendre les eines de comunicació i comercialització
 • Aquest curs es fa en català.
 • Durant el curs combinarem les classes teòriques amb exercicis pràctics: informes de lectura, editings parcials de manuscrits, treball amb autors, dissenyadors i il•lustradors, la participació en un comitè d’edició, la creació d’un disseny de portada, la redacció de textos promocionals, presentacions de llibres, tallers literaris, la gestió de xarxes, visita a impremta i la participació en una reunió estratègica de comunicació.
 • Es faran trobades amb professionals del món de l’edició, del disseny, de la creació i de la comunicació.

Materials:

 • Material de premsa i marketing de diferents editorials. Entrega de dossiers durant el curs de coneixements teòrics i pràctics.
 • Fotocòpies d’articles de premsa (en català, castellà, anglès i francès) i fragments de llibres importants per al curs.
 • Material de promoció i altres
 • Alguns llibres
   
Els camps marcats amb asterisc (*) són obligatoris

Important

 • Aquest servei NO et compromet a matricular-te a cap curs.
 • Aquest servei NO implica cap tipus de reserva de plaça per a cap curs.
 • L'única finalitat d'aquest servei és que quan s'obri el període de matriculació per al curs que hagis triat, t'enviarem un correu electrònic com a recordatori.
Pots consultar informació sobre el tractament de dades personals a Política de privacitat
Els camps marcats amb asterisc (*) són obligatoris
*escriu aquí tots els dubtes que tinguis sobre aquest curs
Pots consultar informació sobre el tractament de dades personals a Política de privacitat

Cursos relacionats